Wednesday, January 11, 2012

inspiratielezing Wim van den Bergh over de Amerikaans architect John Hedjuk


Een inspiratielezing voor iedereen

19 januari 2012 16:15 uur
kantine Rhijnvis Feithlaan 50, Zwolle
gratis toegankelijk

Wim van den Bergh over John Hejduk
‘Een bouwer van werelden’, volgens David Shapiro.

Hejduk (1929-2001) was een Amerikaanse avant-gardistische architect die vooral als theoreticus bekend is geworden. Hij heeft als architect weinig gebouwen gerealiseerd. Toch mogen wij ons gelukkig prijzen dat in de stad Groningen, Wall Hous #2 is gebouwd. (http://www.wallhouse.nl)
Als dean van de Cooper Union, New York was hij een grote inspirator voor Libeskind, Mirailles, Diller, Scofidio en vele anderen. Daar deed hij voornamelijk, samen met zijn studenten, fundamenteel onderzoek naar ruimte, architectuur.

Voor John Hejduk was architectuur, net als poëzie, een kwetsbare kunst: persoonlijk, tragisch en waarheidsgetrouw. Veel van zijn boeken bestaan uit verzamelingen schetsen, ontwerptekeningen, poëzie en schilderijen. Hij zegt hier zelf over: ‘als een architect denkt, denkt hij in architectuur en zijn werkzaamheden zijn altijd architectuur, welke vorm die ook aanneemt’.

Een Hollands binnenhuisje

de mandoline ingewanden van
uitgeholde zwarte kristallen
glijden tegen de inwendige
kromming
uiteindelijk bevrijd door
het gat van bespannen draden
vastgehouden
dan verkleind
in een tik



Prof. ir. Wim van den Bergh (1955) is architect en een groot kenner van het werk van John Hejduk. Als architect heeft hij vele prijzen gewonnen zoals bijvoorbeeld de Prix de Rome (1986). Momenteel is hij Professor at RWTH Aachen University, en heeft een samenwerkingsverband met jo janssen architecten in Maastricht. Hij was Guest Professor op de Mackintosh School of Architecture, Cooper Union in New York, AA in London. Samen met Wiel Arets heeft hij vele architecten beïnvloed met zijn werk zoals de Villa voor prins Carnaval en Pandorama.


eric de leeuw, coördinator Interieur-Architectuur, Zwolle

No comments: